Autobiografija kemičara i pjesnika iz Kalifornije

Promocija knjige Davora Božina Od Rave do (A)merike održana u Zagrebu u organizaciji Hrvatske paneuropske unije, te u Znanstvenoj knjižnici Sveučilišta u Zadru. U Zagrebu su knjigu predstavili pjesnik i prevoditelj Joja Ricov, te književnici i povjesničari Nevenka Nekić i Đuro Vidmarović. Na zadarskome predstavljanju o knjizi su govorili upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU dr. sc. Zlatko Begonja, recenzent knjige sa Sveučilišta u Zadru dr. sc. Stijepo Obad, te sam autor

 

 

Ravljanin iz San Pedra, inovator prvog Hard Plated Memory Diska u SAD-u, kemičar i pjesnik mr. sc. Davor Božin ponosan je na svoj veliki tehnološki uspjeh ostvaren u začecima informatičke ere čovječanstva u sklopu američke The National Cash Register Company. No, najponosniji je na svoju obitelj! Osobito nam gorljivo pripovijeda o brojnoj unučadi od kojih dvojica, Erik i Niko, ovih vrelih srpanjskih dana borave sa djedom u Hrvatskoj, prateći promociju njegove nove knjige.
Radi se o autobiografiji uspješnog inženjera, čija životna priča započinje na Ravi 1933. u uglednoj otočkoj obitelji Šimice i Josipa (Joa) Božina. Opisana je povijest Davorove uže i šire obitelji te rodnoga zavičaja. Autor čitatelju nudi i niz interesantnih interpretacija iz nacionalne povjesnice te svoje pjesničko stvaralaštvo. Novo svjetlo na integraciju iseljeništva i matične zemlje na prijelazu drugog u treće tisućljeće daje tematska jedinica pod naslovom Domovinski rat i pomoć Hrvatskoj iz San Pedra. Lijepa je Amerika, lijepa je Hrvatska, no ishodište životnog nadahnuća svjetskoga putnika je rodni otok Rava u srcu Jadrana. Knjiga se sastoji od desetak zasebnih tematskih cjelina koje pridonose hrvatskoj migrantskoj historiografiji.
To je telegrafski sadržaj knjige Od Rave do (A)merike autora mr. sc. Davora Božina, čija je promocija održana ovih dana u Zagrebu u organizaciji Hrvatske paneuropske unije, te jučer 2. srpnja u Znanstvenoj knjižnici Sveučilišta u Zadru. U Zagrebu su knjigu predstavili pjesnik i prevoditelj Joja Ricov, te književnici i povjesničari Nevenka Nekić i Đuro Vidmarović. Na zadarskome predstavljanju o knjizi su govorili upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU dr. sc. Zlatko Begonja, recenzent knjige sa Sveučilišta u Zadru dr. sc. Stijepo Obad, te sam autor.
Najdojmljiviji dio knjige odnosi se na autorovo djetinjstvo, etnografske bilješke o običajima staroga kraja i blagdanima.
Jadranski otočić Rava s 98 stanovnika u Zadarskom arhipelagu magične je modrine i danas kao u Davorovu djetinjstvu. Život mještana i odseljenika od pamtivijeka se vrti oko  župe posvećene Uznesenju BDM. Dva su otočka naselja o kojima autor donosi migracijsku bilancu i to Mala i (Vela) Rava - gdje se nalazi crkva s grobljem, pošta i  trgovina. Škola se nakon osam desetljeća ugasila sredinom 1990-ih. Najveći broj stanovnika na Ravi zabilježen je 1921. kada je ondje živio čak 491 otočanin. Gospodarska kriza krajem 19. st. i početkom 20. st., uzrokovana različitim bolestima vinove loze i izrazitom agrarnom prenapučenošću te dramatična zbivanja oko Prvog i Drugog sv. rata - utjecala su na iseljavanje. Prvi imenom poznati Ravljanin koji je stigao u Sjevernu Ameriku bio je Ivan Mihovilović, koji je u New York došao 24. veljače 1899. Ravljani su najčešće odlazili u SAD-u, a najviše ih je uselilo u ribarski grad San Pedro u Kaliforniji. Druga odredišta značajnijeg useljavanja Ravljana bila su u Kanadi, Argentini, Australiji, Novom Zelandu, a u manjoj mjeri i u pojedinim zapadnoeuropskim zemljama.

Autorov odlazak u Ameriku
Prije pola stoljeća, točnije 1961., Davor Božin odlazi zajedno s bratom u Ameriku iz „komunističkoga raja„ na poziv svojih roditelja, koji su pečalbarili u San Pedru. Uz pomoć gorkih očevih i majčinih dolara prethodno je jedan sin (Milivoj) završio 1960. Medicinski fakultet i postao liječnik, dok je drugi kemičar (autor knjige - Davor) taman te 1961. stekao zvanje diplomiranog inženjera kemije na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Akademski obrazovana braća su otputovala iz Zagreba 15. studenoga 1961., a u dugo iščekivani topli roditeljski zagrljaj Šimice i Josipa (Joa) Božina stižu krajem studenoga.
Posebne su zanimljivosti opisi integracije u svijet rada SAD-a dvojice obrazovanih došljaka. 
Liječnik Milivoj Božin brže uči engleski jezik, ali integracija mu je otežana jer mora ponovo polagati gotovo sve ispite kako propisuje američko zakonodavstvo i određuje Udruženje američkih doktora medicine. Milivoj se potom zaposlio u Kaiser Permanente Hospital kao internist. U toj bolnici radio je i bio priznati doktor sve do odlaska u mirovinu 1992. Uz Amerikance, njegovi pacijenti bili su brojni Hrvati iz San Pedra, navodi se u Božinovoj knjizi.
Autoru knjige Davoru, engleski je išao teže od brata Milivoja, ali zato nije za nostrifikaciju inženjerske diplome morao ponovo polagati  ispite. Pet mjeseci nakon dolaska u San Pedro, kemičar Davor Božin dobiva posao u struci u The National Cash Registre Company i to u laboratoriju za znanstvena istraživanja. Ekipu u kojoj je radio činilo je 12 inženjera.  Zadatak njihove istraživačke grupe bio je pronaći materijale na koje se mogu „upisati“ razne informacije i koje će potom tvrtka upotrijebiti za proizvodnju elektroničkih računala. Nakon nekoliko mjeseci strpljiva i uporna rada godine 1967. uspio je kemičar Božin razraditi Electroless Plating Process i s tehničkog aspekta napraviti prvi u SAD-u Hard Plated Memory Disk / tvrdi galvanizirani memorijski disk. Nakon toga dobio je zadatak da konstruiram liniju za galvanostegiju (Plating Line) kako bi se izum zaštitili od atmosferskih, kemijskih, mehaničkih i drugih utjecaja. Za konstrukciju Plating Line Božin je izabrao materijal polypropilen jer je on izrazito otporan na baze i kiseline. Zadaća je uspješno obavljena!

- Na tako izrađeni Memory Disk mogli smo upisati 2 milijarde bajtova podataka. Bio je to moj veliki tehnološki uspjeh i još veći financijski dobitak za The National Cash Register Company u kojoj sam bio zaposlen, zapisao je Božin.  Od toga dana kolege u tvrtki jako su cijenili i poštovali svog inženjera inovatora. Slijede opisi poslijediplomskoga studija na California State University u Long Beachu, gdje je Davor Božin magistrirao 21. prosinca 1981.

Nakon umirovljenja autor se posvećuje više svojoj domovini i Ravi. Češće dolazi u Hrvatsku i dulje boravi na rodnom otoku. Ravi je Božin posvetio svoj pjesnički opus koji je dijelom predstavljen u njegovoj zbirci izabranih pjesama pod naslovom  Rava, centar svita. Također, redovito sudjeluje na Večerima hrvatske iseljeničke lirike, poznatim književnim susretima hrvatskih iseljeničkih pisaca iz SAD-a i u Kanade.

Tekst: Vesna Kukavica

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.