Započela Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

Škola je okupila 38 studenata iz 10 europskih i prekooceanskih zemalja:Švicarske, Španjolske, Češke, Italije, Francuske, SAD-a, Kanade, Južne Koreje, Australije i Novoga Zelanda. Tradicionalni program HMI i Sveučilišta u Zagrebu trajat će do 27. srpnja

 

 

Usavršiti znanje hrvatskoga jezika temeljna je zadaća ovog zanimljivog i uspješnog programa. No to je samo jedan njegov segment jer ljepotu naše zemlje, bogatstvo naše kulture i baštine, te nova prijateljstva i životna iskustva koja će te zauvijek pamtiti, zapravo je ono što vam od srca želim – naglasila je prigodom otvorenja prof. dr. sc. Ksenija Turković, prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu.
Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu, započeli su 2. srpnja, službenim otvorenjem na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, svoju već tradicionalnu Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture 2012., koja se održava do 27. srpnja u Zagrebu.

Tom prigodom, studente su, uz prof. dr. sc. Kseniju Turković, prorektoricu za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, pozdravile i Katarina Fuček, ravnateljica Hrvatske matice iseljenika te prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, direktorica Škole.
- Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. Organizirana je na dobroj suradnji Hrvatske matice iseljenika i Sveučilišta u Zagrebu a polaznicima osigurava kvalitetan i dobar program – rekla prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, direktorica Škole.
Akademski program obuhvaća 110 školskih sati nastave, 95 sati obavezne nastave i 15 sati dodatne nastave  (jedan školski sat traje 45 minuta).  Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine: početnu, srednju i naprednu.

Program iz hrvatske kulture i povijesti sastavni je dio Škole koji organizira Hrvatska matica iseljenika.
- Program podrazumijeva akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, stručno vođene posjete različitim muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kazališnim predstavama i koncertima, kulturnim i znanstvenim institucijama te susrete s poznatim hrvatskim umjetnicima kao i studijske izlete u Hrvatsko zagorje i Plitvička jezera koji su uvijek lijepo prihvaćeni. Razlog tomu je da svim polaznicima omogući što bolje upoznavanje s našom tradicijom i hrvatskim jezikom kako bi se vratili ponovno i u svojim državama bili dobri promicatelji hrvatske kulture i jezika. Upravo na tomu predano radi Hrvatska matica iseljenika a kroz svoj Odjel za školstvo i veliki angažman Lade Kanajet Šimić, prof. organizira niz programa s temeljenim ciljem učenja hrvatskoga jezika – zaključila je Katarina Fuček, ravnateljica Hrvatske matice iseljenika

Polaznici koji polože ispite dobit će diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o 8 ECTS bodova.

I ove se godine potvrdilo da je ovaj stručno profilirani program prepoznatljiv u akademskih i drugim krugovima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu budući da je okupio 38 studenata iz 10 europskih i prekooceanskih zemalja: Švicarske, Španjolske, Češke, Italije, Francuske, SAD-a, Kanade, Južne Koreje, Australije i Novoga Zelanda. Studentima je prigodom službenog otvorenja predstavljen program i smjernice njihovog boravka kroz četiri tjedna u Zagrebu. Zanimljivo je napomenuti da su polaznici svake godine raspoređeni u radne grupe koje imaju simbolične nazive a opet su vezani uz hrvatsku tradiciju. Tako su to na prošlogodišnjoj Školi bili kolači i to tradicionalni hrvatski. Ove godine studenti će kroz nazive grupa: bajadera, maraskino, cedevita, vegeta, kiki …upoznati i hrvatske brendove. Ali zasigurno i kušati našu bajaderu i kiki, ohladiti se cedevitom ili maraskino proizvodima.

Tekst: Ivana Rora; Fotografije: Snježana Radoš

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.