Obitelj brazilskih Hrvata u Osijeku

Danijela Pavičić, koja se 1965. zajedno s roditeljima doselila u brazilski Sao Paolo, po struci profesorica portugalskog i francuskog, kao i diplomirani ekonomist, u Brazilu predaje – hrvatski jezik. Sin Daniloa, rođen 1991., uz domovinu  veže i pozamašna kolekcija dresova hrvatske reprezentacije

 

 

Emigracija Hrvata u prošlom stoljeću raselila je naš narod u mnoge dijelove svijeta. Iako su Čile i Argentina bili među zemljama u koje su Hrvati ponajviše emigrirali, dio njih svoju je sreću pronašao u najvećoj državi na južnoj hemisferi – Brazilu. Među njima bila je i Danijela Pavičić, koja se 1965. zajedno s roditeljima doselila u brazilski Sao Paolo, danas grad s 13,5 milijuna stanovnika.
Danijelu smo susreli na promenadi u društvu sina Danila, kako zajedno s Osječaninom Marinom Lovrinčevićem uživa na osječkom suncu. Danijela tečno govori hrvatski, iako već više od 40 godina živi u Brazilu. Ona, naime, iako po struci profesorica portugalskog i francuskog, kao i diplomirani ekonomist, u Brazilu predaje – hrvatski jezik. Upitali smo kako to da je u Osijeku, jer je rođena Zagrepčanka, a ona nam je pojasnila da se s Osijekom povezala putem Marina Lovričevića, Osječanina koji je još 2006. godine stupio u kontakt s njom zbog svog učenja portugalskog.
Nedugo nakon toga, Marin je posjetio obitelj Pavičić u Brazilu, s prvotnom idejom da tamo ostane samo dva tjedna, no njegov boravak se produžio na šest mjeseci. U međuvremenu, pao je dogovor da će obitelj Pavičić, koja u Hrvatskoj nije bila od ratne 1993., doći ga posjetiti i, kako nam veli Danijela, čim nam se ukazala prilika, ove godine smo to i učinili“.
Njen sin Danilo, rođen 1991., Hrvatsku je prvi put posjetio kada je imao samo godinu dana, a upitali smo kakvi su mu dojmovi o Hrvatskoj i Osijeku. Uz smijeh ističe da je on „najveći Hrvat u Brazilu“, te da se više osjeća Hrvatom nego Brazilcem, a uz tečno govorenje hrvatskog, uz domovinu ga veže i pozamašna kolekcija dresova hrvatske reprezentacije. Na upit da nam usporedi mentalitet Hrvata i Brazilaca, i Danilo i njegova majka odmah ističu kako su Brazilci jako opušteni, često vrlo nemarni, te da i sami priznaju da im se nikamo ne žuri. Najbolju usporedbu ovih dvaju mentaliteta dao nam je Marin, koji je rekao da su Brazlici najsličniji - Dalmatincima.
Zanimalo nas je i koliko ostaju u Hrvatskoj, a Danijela najavljuje da planiraju posjetiti njen rodni Zagreb, te obići jadransku obalu, a kako nam kaže Danilo, on se najviše veseli upravo tom dijelu posjeta Hrvatskoj, jer će na putu do mora vidjeti velik dio svoje Hrvatske.
(D. Matak- Glas Slavonije)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.