Nova učiteljica hrvatskoga u Donjoj Lastvi

Hrvatska dopunska škola realizira se već osam godina u Tivtu i Kotoru, gdje egzistira najveći broj Hrvata u Crnoj Gori. U Donjoj Lastvi prošle nedjelje nova učiteljica Ana Šarčević upoznala se sa svojim đacima

 

 

U crkvi Sv. Roka, u Donjoj Lastvi, blagoslovom torbi polaznika hrvatske dopunske škole, 2. rujna obilježen je početak nove školske godine. Sv. misu predslavio je župnik don Dejan Turza, pred velikim brojem đaka, njihovih roditelja i župljana. Na nedjeljnoj sv. misi nazočila je i nova učiteljica hrvatske nastave Ana Šarčević, pa je to bila i lijepa prigoda da se upozna sa svojim đacima.
Hrvatska dopunska škola realizira se već osam godina u Tivtu i Kotoru, gdje egzistira najveći broj Hrvata u Crnoj Gori. Prema posljednjoj brojidbi pučanstva iz 2011. u Crnoj Gori ima 6021, ili 0,97% Hrvata, od toga u Tivtu ih je najviše i to 16,42%, dok ih je u Kotoru 6,89%. U Crnoj Gori 0,45% građana govori hrvatskim jezikom.

Hrvatska dopunska škola ima nemjerljiv značaj u očuvanju identiteta Hrvata u Boki kotorskoj, zato veseli intenzivna suradnja s Crkvom i hrvatskim organizacijama u Crnoj Gori. Nastava u hrvatskoj dopunskoj školi je vrlo dinamična i zanimljiva. U prethodne četiri godine đaci su obišli Dubrovnik, Split, Solin, Šibenik, NP Krka, Zadar, NP Plitvička jezera, Primorsko-goransku i Istarsku županiju.
Osobito intenzivna suradnja odvija se sa župom Donja Lastva i njenim župnikom don Dejanom Turzom. Tako se u donjolastovskoj crkvi održavaju tematske radionice prigodom božićnih i uskršnjih blagdana, zatim Majčina dana, jeseni, proljeća...Tim radionicama rado se odazivaju predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru, dogradonačelnik Tivta Ilija Janović, predsjednica HGD-a podružnice Tivat Ljerka Sindik, kao i ostalih hrvatskih organizacija u Boki kotorskoj.
Treba istaći i uspjeh učenice hrvatske dopunske škole Domenike Krasan na literarnom natječaju "Zlatna ribica", gdje je osvojila prvo mjesto u velikoj i jakoj konkurenciji. Pohađajući hrvatsku dopunsku školu učenici osim educiranja, izgrađuju osjećaj zajedništva, solidarnosti i njegovanje identitetskih vrijednosti.
(Radio Dux)

 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.