Jurjevo u Cokeburgu

prva sŠezdesetdruga proslava blagdana svetog Jurja održana je 21. i 22. travnja u malom rudarskom mjestu Cokeburgu, PA, prema tradicijskim običajima Ogulinskog Zagorja i ogulinskog kraja.

Ondje je početkom prošloga stoljeća utemeljen odsjek 354 Hrvatske bratske zajednice te uzeo Sv. Jurja za svog zaštitnika. Otada sve organizacije koje su nicale u mjestu i pod pokroviteljstvom ovog danas najvećeg odsjeka Zajednice nose ime «Sveti Juraj».
Ovogodišnja proslava, već prema tradiciji, započela je u subotu poslijepodne godišnjim koncertom Jr. St. George tamburice. Gosti koncerta bili su Odrasli tamburaški zbor «St. George» i Kulturno umjetničko društvo Hrvata Korduna iz Clevelanda, Ohio. Kroz dvosatni program na pozornici su izvedene mnoge melodije i kola iz Ogulina, Slavonije i Korduna.
Pod nadzorom Marlene Luketich-Kochis, Daniela Kochis, Bernadette Luketich-Sikaras, Dereka Hohna i Kate Stepić (KUD »Kordunaši») djeca i odrasli izveli su svoje programe gotovo do savršenstva. Lijepe narodne nošnje iz Slavonije (originali, neke stare i do 150 godina) i Cetingrada plijenile su poglede. Omladinski zbor St. George ima veliku zbirku narodnih nošnji iz raznih kulturnih areala domovine Hrvatske koje čuva s posebnom ljubavlju i ponosom.
Posebnu pozornost i veliki aplauz pokupila su četiri dječaka, braća Lucas (8), Matthew (8), Christian (9) i Brandon (11) Mayers i Edie Pazo (9) koji su na tamburici izveli i otpjevali pjesmu «Tebi grade moj» pod glazbenim vodstvom Bernadete Luketich-Sikaras.
2 s3 sVrhunac slavlja obilježen je u nedjelju, u crkvi Ave Maria Church u Bentlevillu, gdje je nakon procesije služena sv. misa. Služili su je vlč. Edward Yuhas i fra Jozo Ćuić iz župe sv. Leopolda Mandića iz Londona u Ontariju. Za vrijeme misnog slavlja svirao je Odrasli tamburaški zbor «St. George» a fra Ćuić je u svojoj misnoj propovijedi na hrvatskom jeziku opisao svetog Jurja i uputio pohvale odsjeku 354 HBZ i njegovom predsjedniku Bernardu M. Luketichu za čuvanje naše kulture i vjere te pučkih običaja.
Na kraju spomenimo i to da je fra Jozo Ćuić doputovao u Cokeburg iz Kanade, sa svojim župljanima i članovima odsjeka 530 «Ogulin» koji već 23 godine zaredom dolaze i podupiru jurjevdansko slavlje i druže se sa članovima, tamburašima i divnim ljudima iz odsjeka 354 HBZ-a. Razdaljina od 650 km gotovo je zanemarujuća tako da u ljeti, u kolovozu Cokburžani dolaze u London i obližnji grad St. Thomas te sudjeluju u dvodnevnom slavlju hrvatske kulturne baštine MiniFest «Zvuci tamburice». Doista lijepa i primjerna suradnja.

Tekst: Franjo Bertović; Fotografije: Ivica Cindrić

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.