U spomen hrvatskome pjesniku Francu Rotteru

rotterGerištof i Beč je 19. travnja bio u znaku pokojnoga pjesnika Franca Rottera. Pokojnomu slavistu i romanistu povodom desete obljetnice smrti otkrivena spomen -ploča na njegovom grobu u srednjogradišćanskom Gerištofu, a isti dan navečer su u Hrvatskom centru priredili hommage tome hakovcu,

koji je početkom 90-ih godina temeljito uredio hakovsku biblioteku. Franc Rotter bio je zapaženi hrvatski pjesnik, a njegove pjesme su posmrtno izašle u poemi »Croatia liberata«.(Hštd; Željezno 2002.)
Prigodom spomen-priredbe je Hrvatski centar u Beču izdao folder s najvažnijim informacijama o mr. Francu Rotteru (1970. - 2002.) po kome je Centar-biblioteka dobila ime.
O njemu su na proslavi govorili njegovi bivši profesori na bečkoj slavistici mr. Branislava Zaradić i akademik dr. Nikola Benčić, kao i Petar Tyran, kao hakovac i glavni urednik Hrvatskih novina.

Uz sudjelovanje učenika iz Dvojezične nove srednje škole u V. Borištofu, koji su, kao i njegov brat  mr. Ivan Rotter, recitirali njegove stihove na njegovom grobu, akademik Benčić je govorio nazočnim o današnjoj percepciji pjesništva Franca Rottera.

Kurator Hrvatskoga centra mr. Ivo Domnanović i glavna tajnica Gabriela Novak-Karall su otkrili spomen - ploču, umjetničko djelo kipara i kamenoklesara Aleksandra Gregorića.
(Hrvatske novine)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.