Hrvati na Festivalu kulture i tradicije

stranciDjeca hrvatske dopunske nastave u pokrajini Hessen su Festivalu odlučili ponuditi nešto drugo te su, umjesto predstavljanja kroz folklor i narodnu nošnju iz hrvatskih krajeva, brojnim posjetiteljima predstavili staro hrvatsko pismo glagoljicu u spomen na 450 godina glagoljaškog tiska u Njemačkoj

Trideset i sedmo izdanje Međunarodnog festivala kulture i tradicije u Wiesbadenu, ali i Mainzu je donijelo mješavinu tradicije, kulture i komercijalizacije. Na Festivalu koji posjete tisuće stranih i domaćih posjetitelja mnogi su namirisali dobru zaradu, pa se umjesto gastronomske ponude i ostalih tradicionalnih proizvoda na štandovima pojedinih zemalja nude proizvodi koji nemaju veze sa kulturom zemlje koja se predstavlja.
Ipak, hrvatski štandovi u Wiesbadenu i Mainzu su i na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu kulture, popularno nazvanom Tjednu stranaca bili zanimljivi. Nudili su popularne dalmatinske girice, domaću rakiju i hrvatsko vino, te ukusne kolače. Djeca hrvatske dopunske nastave u pokrajini Hessen su Festivalu odlučili ponuditi nešto drugo te su, umjesto predstavljanja kroz folklor i narodnu nošnju iz hrvatskih krajeva, brojnim posjetiteljima predstavili staro hrvatsko pismo glagoljicu u spomen na 450 godina glagoljaškog tiska u Njemačkoj. Na svom su štandu brojnim znatiželjnicima „tetovirali“ željene riječi na glagoljici.
U Mainzu su ostali vjerni narodnim običajima, gastronomskoj i turističkoj ponudi. Među brojnim turističkim promidžbenim materijalima, koji su brzo nestali sa hrvatskog štanda, nedostajalo je samo licitarsko srce kojeg su mnogi tražili. U razgovoru s posjetiteljima dalo se zaključiti kako su mnogi već posjetili hrvatske krajeve, te umjesto da oni slušaju o Hrvatskoj, slušali su naši Hrvati o dogodovštinama turista u domovini Hrvatskoj.

Tekst i fotografija: Marijana Dokoza

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.