Berlinski Brođani na Winzerwocheu

Dva dana su Brođani od jutra do mraka prestajali na štandu koji ovaj klub, tradicionalno, ima na Wein-i Winzerwoche u berlinskoj četvrti Lichtenrade.

Tekst i fotografija: Sonja Breljak

Za ovogodišnju manifestaciju bio je to i važan jubilej -25 godina  organiziranja i održavanja, što je jako veselo obilježeno. Imali su i Brođani puno razloga slaviti s organizatorom. Naime, ovo je 19. put kako imaju štand na Winzerwoche. Samo, nisu imali vremena za slavlje. Treba raditi! Ova manifestacija je uvijek dobro posjećena. I lijepo vrijeme je išlo na ruku, izmamilo je u šetnju, povuklo na slavlje brojne Berlinčane kojima su i inače ulične zabave pravi užitak. Štand Brođana zamjetan izdaleka, ravna se prema bojama hrvatske zastave.
Tradicionalno, Brođani obilježe štand malim hrvatskim zastavama. Po tome su prepoznatljivi i Nijemcima. Na štandu: Liza, Ivan, Barica, Marina, Dragan, Eva, Guenther
… Nudi se šljivovica, kruškovac, pelinkovac, juliška, pa hrvatska vina. E, zna tu biti i komičnih scena. Zatekosmo kraj štanda tri Njemice, sestre Mihaelu, Petru i Veru. Kažu, jako im se sviđa i štand i ljudi koji tu rade a i ponuda. Nijemci su veliki ljubitelji naših specijaliteta. Svako malo se čuje: “Šivili! Šivili” pa jedni drugima. Usput, uzme se, ponese i pokoji letak s reklamom za iduću proslavu ili akciju. A imaju Brođani i jednog i dugoga. Priređujući proslave, tradicionalne zabave tipa Slavonijo, u srcu te nosim (koja je uskoro, 27. listopada) i Veseli se Posavino prikupljaju sredstva za svoj humanitarni rad. U tome imaju više od 20 godina iskustva. I na idućoj sličnoj zabavi, koja je na ulicama Lichtenradea u vrijeme adventa, Brođani će imati ponudu istovjetnu ovoj na Winzerwocheu. I tad će i sami obilježiti lijepi jubilej 20. obljetnicu sudjelovanja na toj fešti.
(Hrvatski glas Berlin)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.