Gospari iz svijeta u Gradu

Iako je ljeto na izmaku, u Gradu još ima podosta Dubrovčana koji žive izvan Hrvatske, a koji svoj odmor provode u rodnom gradu. Područni ured Hrvatske matice iseljenika ovo je ljeto priredio nekoliko zavidnih kulturnih događanja, ponajprije za brojne iseljenike, a jednako tako i za Dubrovčane i njihove goste, što je uvelike pridonijelo kulturnoj ponudi Grada.

Među njima su i dvojica uglednih Dubrovčana koji žive  u SAD-u. Riječ je o slikaru, pjesniku i književniku Antonu Perichu te vrsnome građevinskom poduzetniku Peteru Vlasicu.
Anton Perich, KonavLjanin po podrijetlu, danas živi u New Yorku. Došavši 1970. godine, ondje djeluje kao slikar i fotograf, video snimatelj, producent i redatelj, a objavljuje i časopis Night Magazine, koji donosi priloge o slikarstvu, fotografiji, također i eseje, prozu, poeziju i sl.
Sedamdesetih godina bio je fotograf za časopis Andyja Warhola – Interview. Fotografije mu se nalaze u Warhol Muzeju u Pittsburghu, te Zakladi Roberta Mepplethorpea u NY. Godine 1973. producira i režira svoj televizijski program na kabelskoj televiziji Manhattan, a 1978. dizajnira i izrađuje računalni slikarski stroj (koji je prethodnik jet pisaču/skeneru), te 1979. održava svoju prvu samostalnu izložbu računalnoga slikarstva u Galeriji Shafrazi u New Yorku.
Prije toga djeluje kao slikar, pjesnik i filmski redatelj unutar skupine Lettrist u Parizu, u kojem stvara i vodi međunarodni underground filmski program pri Američkom centru. Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik priprema njegovu veliku izložbu u Hrvatskoj.
Peter Vlasic u SAD-u živi od 1970. godine . Radi u građevinskom biznisu gotovo više od 30 godina. Sudjelovao je u nekoliko natječaja za privatizaciju dubrovačkih hotela. Također je aktivan u pripremanju nekoliko budućih investicija na dubrovačkom području. Njegova supruga Marsha je gotovo pola stoljeća u vrhu američkog biznisa pop i rock estrade. Također, supružnici Peter i Marsha Vlasic neizostavni  su dio svjetskog estradnog jet seta. Jednako tako, sinovi Mathew i Franco vrlo su  uspješni u njujorškom i američkom show biznisu.
Ova priča, kao i brojne slične, po tko zna koji put potvrđuje predanost i talent hrvatskih ljudi, ali i veliku ljubav za domovinu kojoj se uvijek vraćaju.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.