21. Dan hrvatske kulture hrvatske manjine u Češkoj Republici

kiritof2U organizaciji Udruge građana hrvatske narodnosti u Češkoj Republici i pod pokroviteljstvom veleposlanika Republike Hrvatske u ČR Frane Krnića 2. rujna u Jevišovki/Frielištofu održan je 21. Dan hrvatske kulture hrvatske manjine u Češkoj Republici poznat pod tradicionalnim nazivom „Kiritof“.

Na proslavi se okupilo više stotina pripadnika hrvatske manjine u ČR koji žive raseljeni po ČR i Austriji i njihovih gostiju, gradišćanskih Hrvata iz Austrije te pripadnika hrvatske manjine iz Slovačke.
U ime predsjednika RH Ive Josipovića i VRH-a Prag svečanostima je nazočio veleposlanik mr. Frane Krnić, a u ime Vlade ČR tajnik Vijeća za nacionalne manjine dr. Milan Pospišil. Svečanostima su nazočili i brojni drugi predstavnici političko-kulturnih krugova iz Češke, Hrvatske, Austrije i Slovačke.
Predsjednik Udruge građana hrvatske narodnosti u ČR Jan Kopriva i veleposlanik mr. Frane Krnić održali su pozdravne govore. Veleposlanik Krnić prigodnim je riječima pozdravio okupljene i prenio im osobne pozdrave hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Poželio im je puno uspjeha u daljnjem njegovanju hrvatskog identiteta na ovim prostorima.
U poslijepodnevnim satima proslava se nastavila svečanom povorkom kroz Jevišovku svih sudionika Kiritofa te nastupom folklornih skupina: češke NS Palava (Mikulov; ČR) koja njeguje i moravsko-hrvatske narodne pjesme i plesove, te hrvatsko-gradišćanskih „Hatskog kola“ iz Novog Sela (Neudorf, Austrija i Slavuja iz Beča, kao i drugim raznolikim kulturno-zabavnim programom.
U okviru svečanosti u Hrvatskom domu otvorena je izložba čeških i austrijskih dokumentarista, fotografa i slikara Aloisa Maleca, Othmara Ružičke i Františeka Pospišila o životu moravskih Hrvata kroz povijest pod nazivom: Moravski Hrvati u tekstu, slici i tonu.
(VRH Prag)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.