Najstarija Hrvatica u Lupaku

lupak1I u našoj malenoj zajednici karaševskih Hrvata, kao i u cijelome svijetu, došlo je do mnogih promjena što se tiče naraštaja i životne dobi, tako da osobe treće životne dobi ima više od mladih.

Kod karaševskih Hrvata tradicija slanja starijih osoba u starački dom još uvijek je nezamisliva i većina Karaševaka smatra to sramotnim činom i izdajom svojih predaka. Ali i naši stari, koji žive u ovoj zajednici, više vole provesti svoju starost u samoći, negoli otići iz svog rodnog doma ili sela zbog nekih boljih uvjeta u staračkom domu.

Lupak broji najviše stanovnika u općini, a uz pomoć Ðurđa Šere, razgovarala sam s najstarijom osobom koja se zove Marija Žurkul-Gerlica. Rođena je 15. Studenoga 1921. godine u istom mjestu. Kao najstarije od četvoro djece obitelji Konfale Mateje i Kate Bece, jedina je još ostala u životu. Udala se za Kračuna Žurkula s kojim ima dvoje djece, sina Marku i kćer Martu. Kao udovica, izgubila je svoga muža u Drugom svjetskom ratu. Najstarija mještanka Lupaka ove godine navršava 91. godinu života i živi kao udovica više od 60 godina.

lupak2I dan danas stanuje u istoj staroj kučici gdje je živjela sa svojim mužem i sa svojom djecom, nasmijana i dobro raspoložena, iako joj zdravlje nije najbolje. Ne žali se na svoju samoću i ističe radost zbog činjenice da su joj dvoje djece, četvero unučadi, sedmero praunučadi i petero prapraunučadi živi i zdravi i imaju sve što im treba. Marija Žurkul-Gerlica provodi svoje staračke dane u samoći i živi od male mirovine naslijeđene po mužu, koji je bio ratni veteran.
(http://www.zhr-ucr.ro)

Tekst: Slaviţa-Maria Muselin - 5. kolovoza 2012.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.