Počinje Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kultureHrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu započet će 30. lipnja 2012. svoju već tradicionalnu Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture, koja se održava do 27. srpnja u Zagrebu.
 
Službeno otvorenje bit će 2. srpnja, ponedjeljak, u 9.00 na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Tom prigodom, studente će pozdraviti: prof. dr. sc. Ksenija Turković, prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, Katarina Fuček, ravnateljica Hrvatske matice iseljenika i prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, direktorica Škole.

Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. 
Akademski program obuhvaća 110 školskih sati nastave, 95 sati obavezne nastave i 15 sati dodatne nastave  (jedan školski sat traje 45 minuta). Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine: početnu, srednju i naprednu.
 
Program iz hrvatske kulture i povijesti sastavni je dio Škole koji organizira Hrvatska matica iseljenika. Program podrazumijeva: akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti; stručno vođene posjete različitim muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kazališnim predstavama i koncertima, kulturnim i znanstvenim institucijama te susrete s poznatim hrvatskim umjetnicima; studijske izlete u Hrvatsko zagorje i Plitvička jezera koji su uvijek lijepo prihvaćeni.
Polaznici koji polože ispite dobit će diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o 8 ECTS bodova.  
 
I ove se godine potvrdilo da je ovaj stručno profilirani program prepoznatljiv u akademskih i drugim krugovima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu budući da je okupio 38 studenata iz 10 europskih i prekooceanskih zemalja (Švicarska, Španjolska, Češka, Italija, Francuska, SAD, Kanada, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland).
 
Osoba za kontakt: 
Lada Kanajet Šimić 098 16 22 036

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.