Blagdan blažene Ozane Kotorske

120503 ozanaU Kotorskoj biskupiji 27. travnja svečano proslavljen blagdan blažene Ozane. Euharistijsko slavlje u kotorskoj crkvi Sv. Marije od Rijeke služio je preuzvišeni Mate Uzinić, biskup dubrovački uz koncelebraciju msgr. Ilije Janjića biskupa kotorskog, prečasnog don Pavla Medača kancelara Kotorske biskupije i brojnih svećenika Kotorske i Dubrovačke biskupije. U velikom broju hodočastili su i redovnici dominikanci, čijem redu je i pripadala blažena Ozana. Na početku sv. mise brojne vjernike pozdravio je preuzvišeni Ilija Janjić, koje se posebno zahvalio bratu u biskupstvu msgr. Matu Uziniću na nazočnosti.
Misno slavlje uveličao je Katedralni zbor svetog Tripuna. Na kraju vjernici su ljubili moći blažene Ozane proseći njen zagovor. Liturgijskoj proslavi blaženice nazočio je i generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija.
Bl. Ozane, jedna od svetaca iz Boke kotorske rođena je kao Katarina Kosić 1493. , u selu Relezi u središnjoj Crnoj Gori, u vrlo siromašnoj obitelji. U 14. godini odlazi u Kotor, gdje je prima ugledna obitelj Aleksandra Buće. Postavši katolkinja pristupa dominikanskom redu, kao trećoredica. U samostanskoj ćeliji provela je zazidana 52 godine, moleći, posteći, prikazujući svoj život na slavu Isusa Krista i korist braći ljudima. Umrla je u 72. godini, 27. travnja 1565. na glasu svetosti. Godine 1665. uvrštena je među zaštitnike grada Kotora i biskupije. Crkva joj je priznala štovanje 20. prosinca 1927. Tijelo joj se neraspadnuto čuva u crkvi sv. Marije od Rijeke.
(Radio Dux)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.