Preminuo je Anđelko Jurun (Selca na Braču,1925. -Buenos Aires, 2012.)

120503 jurunNedavna smrt poduzetnika Anđelka Juruna veliki je gubitak za hrvatsku zajednicu u Argentini. Bio je upečatljiva ličnost, velikodušan i inteligentan, a imao je  i veliki utjecaj na mlade.
Od svoga dolaska u Argentinu uhvatio se ukoštac, s mnogo snage i optimizma, sa svime što donosi emigracija. Osim svoga zanimanja, bavio se i radom u Hrvatskom domu gdje je od 1997. sve do svoje smrti bio predsjednikom.
Bio je jedan od osnivača Argentinsko-hrvatske gospodarske komore, te osnivač Društva mladih poduzetnika hrvatskoga podrijetla, koje je objavljivalo časopis Luč.
To su bile samo neke od aktivnosti A. Juruna, koji je uvijek bio uključen u sve kulturne događaje koje su organizirali Hrvati. Napisao je niz govora, te organizirao niz sastanaka i rasprava. Cijeli svoj život je pratio događaje u domovini i analizirao što se događa. Bio je čovjek s kojim se uvijek moglo posavjetovati o hrvatskim temama. Kao poduzetnik, mnogima je bio na usluzi i pomagao je za opće dobro.
A. Jurun je bio rođen u Selcima na otoku Braču, gdje je često odlazio sa svojom suprugom Dubravkom. Roditelji su mu bili Šimica Štambuk i Andrija Jurun. U Argentinu je došao 1947. godine.

Pripada generaciji koja je otišla iz Hrvatske u bolnim okolnostima potražiti mjesto u drugoj zemlji,koji je svojim vrijednostima i sposobnostima sebi osigurao visoko mjesto a da nije pogazio svoje vrijednosti i da nije zaboravio svoje korijene.
Misa zadušnica održala se u Centru Nikola Tavelic, Balbin 4925, 29. travnja u 11.30. (Prevela Branka Bezić Filipović)
Pročitajte tekst Karmen Vrljičak na  http://www.croaciastotales.com

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.