BEZIMENA

Die Namenlose (naslov originala)

Autorica: Jagoda Marinić
Izdavač: Hrvatska matica iseljenika i Zagrebački holding d.o.o. - AGM
Godina izdanja: Zagreb, 2009.
Biblioteka: ROMAN
Urednice: Grozdana Cvitan i Vesna Kukavica
Uvez: meki
Format: 14x20 cm
Broj stranica: 114
Cijena: 90 kn

ISBN: 978-953-174-355-6
Napomena: Naslov originala: Die Namenlose; München 2007; S njemačkoga preveo: Boris Perić; Lektura i korektura: Boris Beck; Ova knjiga objavljena je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Roman „Bezimena“ na web stranici Profil Megastorea

O KNJIZI

Roman „Bezimena“ kompleksno je, psihološki utemeljeno, ali i nadasve čitljivo i zabavno štivo, priča o mladoj ženi, koja se u vrevi suvremenog velegradskog društva grčevito bori za opstanak vlastite emotivne samoće, želeći je u svom slabijem, “noćnom” izdanju pod svaku cijenu probiti. Slojevit roman, koji potiče na razmišljanje o nelagodi i bijesu, strahu i boli kao odrednicama “stare” egzistencije u neumoljivom svijetu “nove”, sračunate na zabavu i potiskivanje emocija. Povrh svega, dirljiva priča o ljubavi, koja se nikad ne realizira, ali je sve vrijeme prisutna u svom istinskom, melankoličnom izdanju, kao “tamni obrub strasti”.

RECENZIJA

Suvereno ispripovijedan, te unatoč krajnje kompleksnoj strukturi nadasve čitak, roman “Bezimena” njemačke autorice Jagode Marinić zaplijenit će čitalačku pažnju dubokim uranjanjem u duh sadašnjosti, zrcaleći samorazumljivost suvremene egzistencije, svedene na sloterdykovsku besmislenost preferencija naočigled smrti, a da sam pritom nužno ne bude egzistencijalistički.

Naratoričin intimni razdor, ocrtan pred kulisom suvremenog društva, čije se vrijednosti svode na zabavu i potrošnju, daleko je od nelagode “bačenosti u svijet”, jer ta se već odigrala u neispričanoj, no znalački sugeriranoj predradnji romana. Tako ni strah, što ga pripovjedačica u svom dominantnom “dnevnom egu” pretače u bijes, ne bi li njime zatomila ljubav, a s njom, dakako, i neizbježnu bol, neće biti onaj egzistencijalistički, što ga filozofi rado definiraju kao konfrontaciju s ništavilom i ništavnošću u samim temeljima postojanja, već će nam se u psihoanalitičkom svjetlu razotkriti kao nelagoda i bojazan zbog nečeg nekoć prisnog i poznatog, što bi se, još uvijek potisnuto, iz sigurnih sfera nesvjesnog na bolan način moglo vratiti u svijest.

Na tom tragu i notornu nemogućnost pripovjedačičinog “noćnog”, emotivnog ega da razvije “spasonosnu” komunikaciju s onim “dnevnim”, bešćutnim, valja tumačiti kao mehanizam obrane od naslućene mogućnosti da realnost probije bedem simulacije i urodi onime što Baudrillard naziva terorom. Jer, najveći teroristi nad samima sobom u osnovi smo ionako mi sami.
(Boris Perić)

O AUTORICI

Jagoda Marinić, rođena je 1977. u njemačkom Waiblingenu. Živi u Berlinu. Nakon studija germanistike, političkih znanosti i anglistike radila je kao spisateljica, kazališna autorica i novinarka u Heidelbergu i New Yorku. Objavila je tri knjige, zbirke priča “Zapravo, bračna ponuda” (2001.) i “Ruske knjige” (2005.), te roman “Bezimena” (2007.), nedavno preveden i na jezik njenih predaka – hrvatski.

Objavljena i nagrađena djela:
"Eigentlich ein Heiratsantrag" (Geschichten), Suhrkamp Verlag 2001.
"Russische Bücher" (Erzählungen), Suhrkamp Verlag 2005.
"Therapie, ein Spiel", Suhrkamp Theater Verlag 2005.
"Die Namenlose" (Roman), Vlg. Nagel & Kimche 2007.

Stipendije i priznanja:
Hermann Lenz Stipendium 1999.
Peter Suhrkamp Stipendium 2002.
Stipendium der Kunststiftung Baden-Württemberg 2003.
Nominiert für Autorenpreis des Heidelberger Stückemarktes 2005.
Grimmelshausen Förderpreis 2005.
Writer in Residence, Goethe Institut Toronto

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.