PROJEKT VUCETICH

Multimedijska događanja u prigodi 150. godišnjice rođenja oca daktiloskopije Ivana Vučetića/ Juana Vuceticha

Nakladnik: Hrvatska matica iseljenika
Za nakladnika: Danira Bilić, dipl. oec
Godina izdanja: Zagreb, 2008.
Urednica: Vesna Kukavica
Prevoditelji: Neven Stipica (za engleski), Darko Mažuranić (za španjolski), Michelle Trevis (za talijanski)
Design & DTP: Vladimir Buzolić
Tiskara: Sveučilišna tiskara d.o.o.
Broj stranica: 68
ISBN: 953-6525-47-x
Cijena: 80 kn

 

 

OPIS

Katalog Vucetich [3.21 Mb]

Četverojezični katalog (hrvatsko-englesko-španjolski-talijanski) projekta Vucetich donosi, osim detalja o izložbi posvećenoj velikom inovatoru, u Muzeju Mimara, i napise Vučetićevo doba i hrvatska zajednica u Argentini (Danire Bilić), Životopis Ivana Vučetića (Ljerke Galic).

UVODNIK

Argentinski biografi opisuju Ivana Vučetića/Juana Vuceticha s velikim udivljenjem kao svestranu osobu: izumitelja, glazbenika, pisca, dobrotvora. Njegov je doprinos svjetskoj znanstvenoj povijesti mnogo slojevitiji od isključivoga prepoznavanja na kriminalističkoj razini.
Svojim otkrićem primjene otisaka prstiju Vučetić/Vucetich je pokazao kako je sve u životu promjenjivo, osim digitalne sheme; sve je obnovljivo u istoj vrsti, osim otiska prsta!
Pretočivši tri slavna daktiloskopska pravila (prema F. Galtonu): postojanost, nepromjenjivost i beskonačnu raznolikost u strogu znanost, Vučetić/Vucetich je dao prigodu čovječanstvu za isticanjem identiteta i obranom vlastite osobnosti putem otisaka prstiju kao jedinke koje mogu biti slične, ali nikada jednake!
Otisak prsta osobni je pečat svakoga živog bića, potvrda njegove i samo njegove vječne jednoznačnosti kroz cijeli život, što je u transcedentalnim razmišljanjima potaknulo citiranje odlomka iz Starog zavjeta u Knjizi o Jobu, 37, 7: „Qui in manu omnium hominum signat ut noveri singuli opera sua – (Onaj) koji (Bog) stavlja pečat u ruku svih ljudi da bi pojedinci mogli spoznati njegova djela“.
Zadaća nam je uspomenu na ostavštinu Ivana Vučetića/Juana Vuceticha spoznati na drukčiji način u prigodi 150. godišnjice njegova rođenja, a želja potaknuti slaganje mozaika o životu i radu ovoga znamenitog Hvaranina. (Ljerka Galic, voditeljica projekta „Vucetich“).

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.