Riječka vrata u Novi svijet!

dasa novoDanas 17. rujna 2012 u 18:00 na Hrvatskom radiju, Treći program,  poslušajte fascinantnu dramu o hrvatskim migrantima.

 

U drami Daše Drndić pratimo potresnu priču o vremenu s početka 20. stoljeća kada su veliki parobrodi iz Rijeke u Novi svijet i neizvjesni život odvodili na tisuće emigranata, uvjerenih da će u Americi pronaći spas od teškog života na starom kontinentu. Kroz kolaž osjećaja, iskaza, bizarnosti i slučajnih susreta, autorica fotografskom preciznošću zaustavlja trenutak biografskog loma mnoštva bezimenih ljudi, za kojima su danas ostali samo nejasni i magloviti tragovi.

Daša Drndić rođena je u Zagrebu 1946. godine. Od 1953. godine živi u Beogradu, gdje je i diplomirala engleski jezik i književnost 1968. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu. Kao Fulbrightova stipendistica pohađala je postdiplomski studij na Southern Illinois University u SAD-u te magistrirala 1971. godine (Theatre and Communications), a potom i nastavila studij na Case Western Reserve University. Za vrijeme rata, točnije 1992, seli u Rijeku, potom 1995. u Kanadu, a 1997. se vraća u Hrvatsku i trenutno živi u Rijeci.
Inspiraciju za dramu Daša Drndić je pronašla u čarobnoj priči koju je prije četiri godine lansirao Muzej grada Rijeke u nagrađivanoj izložbi „Merika, Iseljavanje iz Srednje Europe u Ameriku 1880. do 1914.“. autora Ervina Dubrovića, ravnatelja riječkoga Muzeja, te autora i prateće dvojezične monografije.  Dubrović je tom izložbom pokazao neospornu važnost Rijeke kao iseljeničke luke, iz koje je početkom dvadesetoga stoljeća iselilo u SAD više od tri stotine tisuća žitelja Srednje Europe. Iseljenici nisu Riječani - najviše je preko Rijeke iselilo Mađara, Slovaka, Nijemaca, Rumunja i Rusina. U tom širem srednjoeuropskom kontekstu Dubrović je nastojao sagledati i sudbine hrvatskih ljudi – kako Primoraca tako i Hrvata iz drugih regija prateći povijesne pokazatelje u lukama ukrcaja. Povijesni putevi prema brojnim europskim lukama, isprva prema Genovi, a poslije sve više prema Le Havreu, Southamptonu, Liverpoolu, pa čak i Bremerhavenu i Hamburgu, otkrivaju neobičnu "gipkost" iseljeničkog ustroja prijevoznika i posrednika - željeznice, brodara, luka, agenata... Tema emigracije iz Europe u Ameriku posljednjih je godina iznimno plodonosna - otvoreno je više muzeja i izložbi emigracije, u Austriji, Njemačkoj i Italiji, te su napisane brojne knjige – pa tako i ova drama Daše Drndić, čiju ćemo premijeru večeras slušati na Hrvatskome radiju.

(Vesna Kukavica)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.