Zaštita mjesnih govora vojvođanskih Hrvata

Tema znanstvenog kolokvija je iznimno važna jer su dijalekti, mjesni govori sve ugroženiji pod utjecajem globalizacije, književnoga jezika (sredstva javnog komuniciranja, škola) a posljedica je zaboravljanje i sve manje korištenje izvornog mjesnog govora u svakodnevici

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizira LV. znanstveni kolokvij na temu Zaštita mjesnih govora vojvođanskih Hrvata u 11. lipnja u Etno- kući Mali Bodrog u Monoštoru.
Uvodničarke su prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić, Filozofski fakultet u Osijeku, Odsjek za hrvatski jezik i književnost, Katedra za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju i izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odsjek za filologiju, Katedra za jezikoslovlje i književnost. One će govoriti o procesu zaštite mjesnih govora kao nematerijalnih kulturnih dobara u Republici Hrvatskoj i zašto zaštititi bačke mjesne govore i koje bi valjalo zaštititi.
Tema znanstvenog kolokvija je iznimno važna jer su dijalekti, mjesni govori sve ugroženiji pod utjecajem globalizacije, književnoga jezika (sredstva javnog komuniciranja, škola) a posljedica je zaboravljanje i sve manje korištenje izvornog mjesnog govora u svakodnevici.
Stoga je važno istraživati, zapisivati i snimati mjesne govore i sačuvati ih kao dio opće i nacionalne kulture te ih staviti na listu nematerijalne kulturne baštine. Na projektu izrade Kataloga nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Vojvodini/Srbiji (NKBH/S) od 2012. godine radi Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata kada je osnovan neformalni Centar za popis nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Vojvodini/Srbiji. Na ovom će se znanstvenom kolokviju pokušati odgovoriti na pitanje može li se sačuvati monoštorski govor.
(ZKVH)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.