Izložba i predavanje o Gradišćanskim Hrvatima u Samoborskom muzeju

Prigodno predavanje održala je dr. Katarina Tyran, sveučilišna asistentica na Institutu za slavistiku Bečkog sveučilišta

Međunarodni dan muzeja obilježen je u petak, 18. svibnja, i u Samoboru, gdje je u Samoborskom muzeju otvorena izložba o Gradišćanskim Hrvatima, uz koju je prigodno predavanje održala dr. Katarina Tyran, sveučilišna asistentica na Institutu za slavistiku Bečkog sveučilišta.
Ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić i kustos Luka Kazimović najavili su dogodine izložbu o Karaševskim Hrvatima, maloj enklavi Hrvata u Rumunjskoj. Dr. Tyran tijekom svojeg predavanja iznijela je brojne zanimljivosti o Gradišćanskim Hrvatima, koji su na prostore istočne Austrije i dijelove Slovačke i Mađarske stigli već u 16. stoljeću, tako da danas uglavnom imaju statuse autohtone zajednice ili nacionalne manjine upravo zbog činjenice da su uspjeli očuvati svoj jezik i običaje koje su donijeli u krajeve koje su naseljavali.
Iznimno je zanimljiv upravo njihov jezik, koji dr. Tyran proučava već niz godina, o čemu je napisala i knjigu, a njihovi napori u očuvanju identiteta i povijesti rezultirali su i izdavanjem gramatike.
(www.samobor.hr)

Opširnije, uz fotogaleriju (http://volksgruppen.orf.at/hrvati/stories/2914337/)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.