Svibanjska komemoracija na Bleiburgu

Komemoracija na Bleiburgu će se održati 12. svibnja 2018. godine, a svetu misu vodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Organizatori komemoracije su Katolička crkva Hrvatske te Bleiburški počasni vod

Katolička crkva Koruške i pokrajinske vlasti Koruške izdale su zajedničku izjavu vezano uz komemoraciju na Bleiburgu koja će se održati 12. svibnja, a na kojoj će svetu misu vodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
Dijeceza Gurk-Klagenfurt u priopćenju navodi da su organizatori komemoracije Katolička crkva Hrvatske te Bleiburški počasni vod. A misa se odvija na privatnom posjedu, i u skladu s kanonskim redom, pa posljednjih godina nije bilo razloga za kritike.
Koruška crkva navodi kako su hrvatskoj crkvi pismeno javili da se treba poduzeti nekoliko mjera. Jedna od njih je zabrana političkih govora tijekom mise, kao i nošenje političkih obilježja, uniformi i odjeće koja izgleda kao uniforma, odjeće sa inkriminirajućim natpisima, zabrana podizanja šatora i štandova i točenja alkohola. U priopćenju se navodi da je poštivanje ovih pravila uvjet za buduće dobivanje pristanka za slavljenje svete mise na ovoj komemoraciji. Također se napominje da se austrijski zakon odnosi na cijeli događaj te da ga se valja držati.
(www.croexpress.eu)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.