Polaznicima Croaticuma predstavljeni Matičini programi

Petnaestak polaznika Croaticuma, Hrvata iz južnoameričkih zemalja, iz Australije, Mađarske i Austrije pokazalo je interes i prijavilo se na ljetne programe Matice

Odjel za kulturu Hrvatske matice iseljenika organizirao je 18. travnja predstavljanje programa Matice za polaznike Croaticuma – Centra za hrvatski kao drugi i strani jezik pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o potomcima hrvatskih iseljenika i hrvatskih manjinskih zajednica u europskim zemljama koji su došli u Hrvatsku učiti jezik i kulturu svojih predaka. Maticu su posjetile dvije grupe polaznika zainteresiranih za sudjelovanje u Matičinim programima.
Ljetni program Odjela za kulturu predstavila je rukovoditeljica Odjela mr. sc. Snježana Jurišić s naglaskom na 5. reviju tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske koja se od 2. do 7. srpnja 2018. održava u Bosni i Hercegovini sa završnom večeri 6. srpnja u Tomislavgradu. Predstavljanjem Matičina portala i Facebook stranice pokazani su i ostali ljetni dugogodišnji programi poput Eco Heritage Task Forcea, seminara Stvaranje kazališta, Ljetne Škole hrvatskog folklora, ali i povremeni programi kao što su izložbe, okrugli stolovi, promocije, Tamburaški festival mladih HBZ-a i dr.
Polaznici su pozvani da preko mrežnih stranica HMI-ja prate najave i prema svojim preferencijama prijave sudjelovanje, volontiranje ili da sami pošalju prijedloge i ideje za suradnju.
Od tridesetak polaznika, Hrvata iz južnoameričkih zemalja, iz Australije, Mađarske i Austrije, pola ih se već prijavilo za pojedine programe. Odaziv i interes je bio velik, što nas veseli jer će se osim učenja hrvatskog jezika na taj način bolje upoznati i s našom baštinom i tradicijom te steći širu sliku o bogatstvu hrvatske kulture.

Tekst: Snježana Jurišić

 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.