Održana prva sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji

Središnji državni ured osnovao je Povjerenstvo za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji kojega čine predstavnici Hrvata u Sloveniji te predstavnici hrvatskih institucija - Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i Središnjeg državnog ureda

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske 19. veljače je održana prva sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji.
Unatoč tome što pripadnici hrvatskog naroda stoljećima žive na području Bele Krajine, slovenskog dijela Istre i u Pomurju, Republika Slovenija Hrvatima koji žive u njezinom području zasad ne priznaje nikakav status. Središnji državni ured stoga je osnovao Povjerenstvo za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji, a čine ga predstavnici Hrvata u Sloveniji te predstavnici hrvatskih institucija - Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i Središnjeg državnog ureda.
Na svojoj prvoj sjednici, uz ostala pitanja, Povjerenstvo se bavilo pitanjem Prijedloga Zakona o ostvarivanju kolektivnih kulturnih prava nacionalnih zajednica pripadnika naroda bivše SFRJ u Republici Sloveniji, koji je Savez hrvatskih društava u Sloveniji zaprimio od predsjednika Odbora za kulturu Državnog zbora Republike Slovenije, a koji je žurno upućen na usvajanje U Prijedlogu Zakona Hrvatima se i nadalje ne priznaje status nacionalne manjine a neće imati ni prava koja uživaju dvije priznate nacionalne manjine u Republici Sloveniji, Mađari i Talijani.
Predsjednik Povjerenstva Zvonko Milas uvjeren je kako će osnivanje i rad Povjerenstva donijeti pozitivne pomake. Predstavnici Hrvata iz Slovenije, Đanino Kutnjak i Marko Mandir, izrazili su svoje zadovoljstvo osnivanjem Povjerenstva i zahvalili na potpori hrvatskim institucijama.
Članovi Povjerenstva suglasili da treba intenzivirati komunikaciju te učiniti dodatne napore kako bi u dogledno vrijeme bili vidljivi konkretni pomaci u položaju i statusu Hrvata u Republici Sloveniji.
(www.hrvatiizvanrh.hr)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.