Znanost, obrazovanje i sport

Informacije o predškolskome, osnovnoškolskome i srednjoškolskome odgoju i obrazovanju u RH. Uvjeti za upis i studiranje na visokoškolskim ustanovama. Priznavanje istovrijednosti stranih obrazovnih kvalifikacija (nostrificiranje).


Korisni linkovi

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 


23. rujna 2016. Prvi put na listi, ali na začelju


22. rujan 2016. U Splitu otvoren prvi međunarodni studij gastronomije


6. listopada 2015. - Sajam stipendija u Zagrebu i Rijeci


1. listopad 2015. Otvoren BIOCentar


27. kolovoza 2015.Uspostavljen sustav „Dabar — Digitalni akademski arhivi i repozitoriji“


28. srpnja 2015.- Prvi studenti novoga preddiplomskoga studija u Šibeniku


22. svibnja 2015. - Predstavljen Bioportal Ministarstva zaštite okoliša i prirode


20. siječnja 2015. - Hrvatski developeri razvili novu aplikaciju 


6. studenoga 2014. - Hrvatska interaktivna slikovnica objavljena na iTunesu


23. listopada 2014. - Hrvatska aplikacija PhotoMath koja rješava jednadžbe postala hit


3. srpnja 2014. - Novosti na vojnim studijima


23. travnja 2014. - RONNA -hrvatski medicinski robot


4. travnja 2014. - Festival znanosti 2014. 
Novi Festival znanosti, uz središnju tema „valove“, donosi veliki broj radionica, prezentacija, predavanja, izložbi...Ove godine održava se u rekordnih 15 hrvatskih gradova: Dubrovniku, Krapini, Lošinju, Osijeku, Požegi, Puli, Rabu, Rijeci, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Trilju, Varaždinu, Zadru i Zagrebu. Festival znanosti se, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u suradnji s British Councilom kontinuirano organizira od 2003. godine. 12. Festival znanosti će se održati od 7. do 12. travnja 2014. godine na više lokacija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koje će, kao i program festivala, uskoro biti objavljene na internet stranici. Tema ovogodišnjeg Festivala su Valovi. Znanstvenici i studenti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku će popularnim predavanjima, radionicama i izložbama dati svoj doprinos približavanju znanosti javnosti i motiviranju mladih ljudi na istraživanje i stjecanje novih znanja Festival znanosti se u Republici Hrvatskoj organizira od 2003. godine, uvijek s istim ciljevima: približiti znanost javnosti, poboljšati opću percepciju znanstvenika i ono najbitnije, motivirati mlade ljude na istraživanje i stjecanje novih znanja i spoznaja. Tijekom posljednjeg Festivala znanosti u 2013. godini na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održano je 65 predavanja, 54 radionice, tri izložbe, dvije debate i video projekcija. U tjednu Festivala znanosti u Osijeku aktivno je sudjelovalo oko 400 predstavnika akademske zajednice, što je do sada najveći broj sudionika Festivala znanosti u Osijeku. Ovako velik odaziv ide u prilog činjenici da je osječka akademska zajednica prepoznala važnost popularizacije znanosti i povezanosti s lokalnom zajednicom. Nakon prošlogodišnje teme Budućnost, organizatori Festivala znanosti https://hr-hr.facebook.com/FestivalZnanosti očekuju veliki odaziv znanstvenika i studenata koji će iz perspektive različitih područja znanosti predstaviti predloženu temu Valovi. Valja spomenuti da su dobrodošle sve znanstvene teme zanimljive kako akademskoj zajednici, tako i široj javnosti. (http://news.unios.hr/blog/festival-znanosti-2014 i Tehnički muzej Zagreb) 


28. ožujka 2014. - IRB postao partner u najbolje ocijenjenome projektu EU
Znanstvenici Zavoda za elektroniku Instituta Ruđer Bošković (IRB) postali su partneri na multidisciplinarnom projektu MAESTRA u sklopu posebnog natječaja FET-Xtrack Sedmog okvirnog programa (FP7) Europske unije vrijednom 1,75 milijuna eura, od čega 270 tisuća eura pripada IRB-u.
Projekt MAESTRA prvi je na rang listi od osam projekata kojima je EU odobrila financiranje, od ukupno pristiglih 318 prijedloga, što je veliko priznanje projektnom timu kojeg čine vrhunski stručnjaci u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz 5 europskih zemalja. Znanstvenici će tijekom sljedeće 3 godine razvijati novu generaciju algoritama strojnog učenja koji bi svoju primjenu trebali naći u različitim područjima od molekularne biologije, mobilne telefonije, senzorskih i pametnih energetskih mreža, te području multimedija i socijalnih mreža. Istraživački tim Instituta Ruđer Bošković kojeg čine Fran Supek, Dragan Gamberger i Tomislav Šmuc iz Zavoda za elektroniku imat će značajnu ulogu u primjeni novih algoritama na problemima iz područja molekularne biologije kao što je predviđanje funkcije gena ili istraživanje utjecaja sastava mikrobioma (sustava bakterijskih mikroorganizama, primjerice u crijevima ili na koži) na ljudsko zdravlje. Neke od navedenih primjena novih modela strojnog učenja mogle bi imati transformacijski utjecaj na važne društvene aspekte, kao što su razvoj personalizirane medicine ili društvenih medija. U isto vrijeme, rezultati bi trebali biti značajni za razvoj računarske znanosti kao nova teoretska i praktična metodologija u području umjetne inteligencije. (Večernji list)


28. veljače 2014. - Mladi iz RH moći će godinu dana studirati na Novom Zelandu
Prema dogovoru o Programu radnog odmora koji je prihvatila hrvatska Vlada na prijedlog novozelandske Vlade, mladi iz Hrvatske, njih do 100 godišnje, moći će studirati, odnosno raditi godinu dana na Novom Zelandu, a temeljem reciprociteta isto toliko mladih s Novog Zelanda u Hrvatskoj. Navedenim dogovorom omogućuje se mladim osobama između 18 i 30 godina života, državljanima Hrvatske i Novog Zelanda, boravak uz rad/studiranje u Lijepoj našoj odnosno Zemlji dugog bijelog oblaka, u trajanju do jedne godine. Osobe koje će temeljem Programa doći u Hrvatsku, odnosno Novi Zeland, neće moći stupiti u stalni radni odnos tijekom svog boravka, niti će za istog poslodavca moći raditi dulje od tri mjeseca. Moći će se upisati na tečajeve za osposobljavanje ili obrazovanje čije trajanje ne premašuje šest mjeseci tijekom njihova boravka. (HRT)

Hrvati u Novome ZelanduVize za Novi Zeland


25. rujna 2013. - Ruđer s Amerikancima razvio virtualno superračunalo
Široka dostupnost instrumenata i razvoj novih tehnika za sekvenciranje DNK predstavljaju vrijedan alat za istraživanja u genomici. Međutim, pretvaranje podataka dobivenih sekvenciranjem u 'biološki' razumljive informacije zahtjeva sofisticiranu i skupu računalnu infrastrukturu. Centar za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković, u suradnji s američkim sveučilištima Emory i Penn State, razvio je računalnu platformu CloudMan koja putem web preglednika omogućava jednostavnu uspostavu virtualnih superračunala 'u oblaku'. Trošak nabave, uspostave i održavanja velike i moderne računalne infrastrukture potrebne za obradu sve veće količine podataka dobivenih sekvenciranjem DNK predstavlja nepremostivu prepreku većini 'malih' laboratorija pa čak i cijelim institucijama. Srećom, dostupnost 'računarstva u oblaku' predstavlja prikladno rješenje tog problema. Pojam računarstva u oblaku obuhvaća korištenje mreže udaljenih računala za pohranu, upravljanje i obradu podataka kojima se pristupa preko interneta, a u znanosti računarstvo u oblaku najčešće označava mogućnost da se određeni program odjednom pokrene na većem broju međusobno povezanih računala. Računarstvo u oblaku najjednostavnije se može objasniti kao usluga isporuke računarstva, na isti način kao kada npr. koristimo električnu utičnicu za dobivanje električne energije. Računarstvo u oblaku počelo se razvijati 50-ih godina prošlog stoljeća povezivanjem velikih središnjih računala s terminalima, a ubrzani razvoj započeo je početkom 2000-ih. Amazon je 2006. godine prvi ponudio vanjskim korisnicima računarstvo u oblaku kroz Amazon Web Services (AWS). CloudMan je jedinstveno rješenje u svijetu obzirom da funkcionira na četiri najpopularnije platforme računalnih sustava u oblaku (AWS, OpenStack, OpenNebula i Eucalyptus), a omogućuje bilo kojem znanstveniku da, uz umjereni trošak i na jednostavan način, dobije pristup osobnoj računalnoj infrastrukturi u samo nekoliko minuta bez potrebe za nabavkom računala (hardvera), osiguravanjem IT podrške i lokalnim smještanjem te infrastrukture čime se štedi vrijeme i novac. CloudMan također omogućuje uspostavu konfigurirane Galaxy aplikacije povrh virtualnog superračunala te tako predstavlja cjelovitu platformu za bioinformatičke analize i rješavanje kompleksnih problema. „Istraživačka infrastruktura u sprezi sa znanstveno-razvojnim djelovanjem omogućuje da postanemo sami sebi samosvjesno progresivni. Budućnost se ne može predvidjeti, ali se može otkriti znanjem i inovacijama u primjerenom i suvremenom infrastrukturnom okruženju.“ - zaključuje prof. Skala. Razvoj CloudMana dijelom je podržan i kroz EU FP7 projekt AIS-DC, a CloudMan platformu već koriste diljem svijeta: Galaxy Project, Genomics Virtual Lab Project, The Netherlands Bioinformatics Centre (NBIC), Minnesota Supercomputing Institute, Harvard. (tportal.hr)

____________________________________________________________________________________________________________

11. rujna 2013. - U MZOS-u predstavljen projekt Škole 2.0
CARNetov Projekt "Škole 2.0" koji je Europska komisija u lipnju proglasila jednim od triju najinovativnijih projekata u sklopu Europske nagrade za inovacije u javnoj upravi u kategoriji Inicijative za obrazovanje i istraživanje predstavljen je u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta (MZOS). Ministar Željko Jovanović je istaknuo kako Europa želi biti konkurentno gospodarstvo, a ovakvim projektima, kao što je "Škola 2.0", naše obrazovanje postaje konkuretno, što znači, istaknuo je, da će i naše gospodarstvo biti u Europi konkurentnije. Ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić ocijenio je kako je ovaj projekt putokaz kako osigurati e-školovanje. Riječ je o velikom iskoraku za budućnost obrazovanja, rekao je Stanić dodavši kako se mnoge škole zbog migracije stanovništva u ruralnim krajevima gase. Po njegovim riječima e-škole će pomoći da se zaustaviti iseljavanje i zadrži život na našim otocima. U projektu sudjeluju sedam matičnih osnovnih škola s pripadajućim područnim školama: O.Š. Ljubo Babić iz Jastrebarskog s područnim školama Plešivica, Volavje, Čeglje, Petrovina, Desinec, O.Š. Žakanje s područnim školama Kamanje i Ribnik, O.Š. Generalski Stol, O. Š. Marija Martinolića na Malome Lošinju s područnim školama Veli Lošinj, Nerezine, Susak, Ilovik, Unije, O.Š. Šarengrad s područnim školama Bapska i Mohovo, O.Š. Šećerana s područnim školama Luc, Torjanci i Baranjsko Petrovo Selo te O.Š. Brodarica s područnom školom Krapanj. U samim školama postavljene su bežične mreže kako bi učenici i nastavnici uz pomoć tablet računala mogli pristupati online sadržajima, digitalnim udžbenicima, koristiti ih za videokonferencije te za nastavu na daljinu. Također, sve škole uključene su i u e-Dnevnik projekt, prenosi Hina. (HRT)
_____________________________________________________________________________________________________

28. svibnja 2013. - Ruđer predstavio planove za novi uzlet
U Hotelu Adriatic u Opatiji svečano otvoren je 36. međunarodni skup MIPRO 2013 na kojem su znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) predstavili ključne infrastrukturne europske projekte svoje kuće vrijedne više od 100 milijuna eura, od kojih je samo glavni 'Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme' (O-ZIP) vrijedan skoro 60 milijuna eura. U sklopu događanja na MIPRO-u, predstavljeni je i novi infrastrukturni FP7 projekt IRB-a vrijedan 5 milijuna eura čije se potpisivanje očekuje uskoro, te još tri strukturna projekta na kojima je IRB partner drugim institucijama, a koji su na indikativnoj listi MZOS-a, kao što je Hrvatski centar za napredne materijale i nanotehnolgiju (u partnerskoj suradnji sa Zagrebačkim sveučilištem i Institutom za fiziku), te ZOO (u suradnji sa SRCEm). Ukupna vrijednost projekata predstavljenih u sklopu RIDE-a iznosi preko 200 milijuna eura, a projektom RIDE, kojim koordinira dr. Karolj Skala, voditelj Centra za informatiku i računarstvo IRB-a, želi se potaknuti razvoj nacionalne strategije za razvoj istraživačke infrastrukture i kvalitetno povezivanje s Europskim istraživačkim prostorom (ERA). 36. međunarodni skup MIPRO 2013 okupio je ICT stručnjake iz preko 40 zemalja svijeta. Tradicionalno je posvećen informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji, elektronici i mikroelektronici, te novim i visokim tehnologijama općenito, a održao se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića od 20. do 24. svibnja. (tportal.hr)
_______________________________________________________________________________________________________

16. travnja 2014. - E-upisi u srednje škole u Hrvatskoj
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović službeno je pokrenuo elektronski sustav upisa u srednje škole koji je, kako je istaknuto na konferenciji za novinare, najbolji na svijetu i deset puta bolji od sličnih u Europi. Prema ministrovim riječima sustav i nova stranica uvedeni su iz dvije skupine razloga. Prije svega trebali bi omogućiti da srednje obrazovanje svim učenicima postane dostupno pod jednakim uvjetima, a u skladu s njihovim sposobnostima. 'Što je najvažnije, vođeni nekim negativnim iskustvima upisa iz proteklih godina mislimo da osiguravamo bitno veću zakonitost i transparentnost provedbe upisa', rekao je Jovanović. Drugi važan razlog je bolja umreženost svih sudionika upisnog procesa od ministarstva, preko državne uprave, osnovnih i srednjih škola do, što je najvažnije, učenika i roditelja. Budući da je MZOS već imao iskustva s e-upisima na fakultete, sustav je spreman. Škole će imati manje administrativnog posla, a učenici će moći izabrati više škola i obrazovnih programa – do 10 programa u najviše pet škola. Također će moći birati svoje prioritete, uspoređivati rang liste i prilagođavati ih s drugim kandidatima za upis. Na taj način moći će odabrati najbolju školu po svom izboru za koju će ispunjavati uvjete. Novi sustav će učenicima i roditeljima olakšati i pojeftiniti upise, osobito onima koji će se upisivati u nekim drugim gradovima jer neće biti potrebe za višekratnim putovanjima radi predavanja dokumenata. Bolji će biti i nadzor nad cijelim postupkom. 9. svibnja kreću prijave obrazovnih programa, zaključivanje liste prioriteta je 26. lipnja, a konačna ljestvica poretka 5. srpnja. (tportal.hr)
_________________________________________________________________________________________________________

13. ožujka 2013. - Priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija
Priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija vrši se radi zapošljavanja ili nastavka obrazovanja u RH, a temeljem Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija (Narodne novine, br. 158/2003 i 198/2003), odnosno Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija (Narodne novine, br. 138/2006). Važno je znati sljedeće:
_________________________________________________________________________________________________________

8. siječnja 2013. - Postanite pravnik-lingvist
Do četvrtka, 10. siječnja, Pravni fakultet prima prijave zainteresiranih polaznika za novi program stručnog usavršavanja za pravnike lingviste. - Program počinje 14. siječnja, a riječ je o edukaciji novog profila djelatnika koji će se moći zaposliti u institucijama Europske unije nakon ulaska Hrvatske u tu integraciju. Znanja koja nudimo tim programom pružit će veću šansu mladim pravnicima da nađu posao, kaže doc.dr. Ljubica Kordić, voditeljica programa. Da bi se hrvatski pravnici lingvisti mogli zaposliti u EU moraju imati diplomu pravnog fakulteta u Hrvatskoj dobro poznavati pravo i institucija EU, izvrsno znati hrvatski jezik i dobro poznavati bar dva službena jezika EU, poglavito engleski, njemački i francuski. - Stoga je naš cilj pružiti jezično usavršavanje, vještine prevođenja i znanja iz prava EU svim zainteresiranima, a posebno mladim nezaposlenim pravnicima i apsolventima prava, kaže doc.dr. Kordić. Program traje jedan semestar, školarina iznosi od 2.600 do 3.000 kuna, a smanjuje se u slučaju većeg broja polaznika. Prijave su u elektronskoj verziji dostupne na web stranici Pravnog fakulteta www.pravos.hr, a treba ih poslati na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (Glas Slavonije)
__________________________________________________________________________________________________________

02. listopada 2012. - Studenti koji su ostvarili pravo na stipendiju Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u ak. god. 2011/2012. potpisuju Ugovore 1., 2.i 3. listopada 2013. Opširnije
_
_________________________________________________________________________________________________________

31. listopada 2012. - Doktorski studij politologije
Fakultet političkih znanosti po prvi put raspisao je natječaj za integrirani doktorski studij politologije. Ove godine Fakultet slavi pedesetu obljetnicu pa je stoga i simbolički važno da nakon pola stoljeća postojanja Fakulteta napokon imamo priliku kvalitetno, na doktorskoj razini, obrazovati nove znanstvenike iz svih poddisciplina političkih znanosti" kazao je dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek. 

Završetkom studija polaznici stječu 180 ECTS bodova, a studij traje tri godine (šest semestara) u punom radnom vremenu ili pet godina za part-time studente. Ukupan iznos školarina je 60.000,00 kuna. Natječaj za upis na poslijediplomski sveučilišni doktorski studij "Politologija" otvoren je do 12. studenoga 2012. godine. Svi zainteresirani informacije o uvjetima upisa mogu pronaći na web stranici Fakulteta političkih znanosti - www.fpzg.unizg.hr, gdje mogu preuzeti i detaljan program studija. Tehničke informacije mogu se dobiti u Studentskoj referadi Fakulteta na broj +3851/4642001 ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..">.
_
_________________________________________________________________________________________________________

16. studenoga 2012. - Otvorena Smotra Sveučilišta u Zagrebu
Smotra, koja se do 17. studenoga održava u zagrebačkom Studentskom centru, okupila je više od 70 sudionika, sastavnica Sveučilišta u Zagrebu te niz veleučilišta, samostalnih visokih škola i obrazovnih institucija iz zemlje i inozemstva. Osim o kriterijima upisa na fakultete i akademije, učenici, studenti i svi zainteresirani tu se mogu informirati o studentskom životu, kreativnim mjestima za zapošljavanje u pojedinim strukama, novim radnim uvjetima koje osiguravaju poduzetnici i tvrtke, uvjetima smještaja tijekom studiranja u Zagrebu i brojnim drugim detaljima koji su mladim ljudima važni prilikom odluke o upisu na fakultet. U sklopu programa predviđeno je održavanje panel-diskusija - "Naći posao lako je, ako si..."…. a nastupit će i različite studentske sportske i umjetničke grupe, te će biti održan niz tribina i tri radionice, "Hoću prvi/bolji posao", "Kako uspješno učiti?" i "Karijerogram - otkrij svoj cilj!". Ovogodišnji partner Smotre je Sveučilište u Mariboru, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH. (HRT)
__________________________________________________________________________________________________________

5. prosinca 2012. - Prvi doktorski studij komunikologije upisuje studente
Prvi hrvatski sveučilišni interdisciplinarni doktorski studij iz polja komunikologije otvorio je svoja vrata te je raspisao natječaj za upis 20 studenata. Pokretač studija je Doktorska škola Društveno-humanističkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, izvedba studija odvija se u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, a nastava će se održavati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Namijenjen je svima koji žele steći najviša teorijska i visokostručna znanja u području javnoga komuniciranja, angažiranima u akademskim i javnim institucijama ili gospodarstvu, poglavito diplomantima društvenih ili humanističkih znanosti, ali i diplomantima drugih fakulteta uz polaganje razlikovnih ispita. Studijski program temelji se na 19 znanstvenih i razvojnih projekata na kojima sudjeluju eminentni profesori i predavači s više hrvatskih sveučilišta. U Hrvatskoj dosad nije bilo takvoga doktorskog studija iako je ta grana posljednjih godina jako napredovala. Studij je postavljen na način da je poglavito znanstveno-istraživački orijentiran, što znači da je nastavni dio negdje malo više od jedne trećine, dok je gotovo dvije trećine samostalni znanstveno-istraživački rad studenata. Doktorski studij traje tri godine, odnosno šest semestara. Nastava je raspoređena u razdoblju od prvog do četvrtog semestra, a peti i šesti semestar, uz ostale obveze, predviđeni su za rad s mentorom na doktorskom radu odnosno disertaciji. Izvannastavne aktivnosti raspoređene su kroz svih šest semestara, iako razmjerno manje tijekom prve i druge godine, a više tijekom treće godine studija. Opširnije
_____________________________________________________________________________________________
2. rujna 2013.- Novo sveučilište u RH
U Hrvatskoj je posljednjih godina sve više studenata koji su završili fakultete, a ne znaju što bi s diplomama. Stoga vijest da se otvara neko novo sveučilište nužno mora probuditi podozrivost i izroditi pitanje - čemu još jedno.
No voditelji sveučilišta Alma Mater Europeae http://almamater.si/index.php?lang=hr, utemeljenog 2010. sa sjedištem u Mariboru, koje je nedavno otvorilo svoje podružnice u Bjelovaru i Karlovcu tvrde da je čak 96 posto njihovih prvih diplomanata pronašlo posao već dva mjeseca po završetku studija. 

U čemu je tajna? Dekan poslovnog studija prof. Jurij Toplak kaže da Alma Mater Europeae, kći Europske akademije znanosti i umjetnosti, prije svega nastoji ponuditi studije u strukama koje su na tržištu rada deficitarne. Tako je primjerice u Mariboru najpopularniji studij fizioterapije koja je tražena u Europi. Druga disciplina, u kojoj čelnici vide budućnost jest socijalna gerontologija budući da stanovništvo svijeta postaje sve starije. Ova se znanstvena grana u Mariboru može i doktorirati. No Toplak priznaje da još nitko iz Hrvatske nije završio niti jedan program na ovom sveučilištu!
U Hrvatskoj je tek otvoren dvogodišnji magistarski Europski poslovni studij. Cijena po godini je 2700 eura, međutim, to je 'all inclusive' - svaki student dobit će svoj iPad, sve potrebne programe za studiranje i svu literaturu. U cijenu su uračunata čak i putovanja u Maribor i Bruxelles gdje će se održavati dio tečajeva i vježbi. Sva predavanja će se snimati, ne samo kako bi ih studenti mogli iznova i iznova pregledavati već i kako bi se osigurala kvaliteta predavanja koja mora biti vrhunska. Preko interneta obavljat će se i konzultacije, a studenti će, uz ostalo dobro naučiti i kako se svojim budućim poslodavcima predstaviti video CV-jem.
Na poslovni magistarski studij, za koji su organizirani prostori u Karlovcu i Bjelovaru, već do sada prijavilo se više od 100 zainteresiranih, koliko ih i namjeravaju primiti u prvoj godini, a prijave traju do 15. rujna. Upisati se mogu svi kandidati koji su završili trogodišnji studij po Bolonji ili četverogodišnji po starom sustavu. Po završetku, studenti bi trebali biti osposobljeni za rad u biznisu, ali i u hrvatskim i europskim institucijama.
Većina predavanja za sada će biti na hrvatskom, dok će kroz nekoliko godina 80 posto biti na engleskom, a 20 na hrvatskom. Dekan Toplak najavljuje da će neka od njih održati ugledni nobelovci. Za sada ne postoji stipendiranje, ali postoji mogućnost plaćanja na rate bez kamata – prvi put 700 eura, a potom po 550 mjesečno. Kriteriji za upis ove godine još neće biti strogi pa će se prosjek ocjena gledati samo ako se prijavi previše kandidata.
Za tportal Toplak je pojasnio da će novi europski poslovni studij biti koristan Hrvatskoj jer je tek ušla u EU, a stečeno obrazovanje trebalo bi studente osposobiti za pisanje kvalitetnih projekata za povlačenje novaca iz europskih fondova. Budući da je sveučilište vrlo mlado teško je reći može li dugoročno zadržati visoke stope zapošljivosti osobito na novootvorenom poslovnom studiju u Hrvatskoj. U svakom slučaju malo dodatne konkurencije u našem obrazovnom sustavu ne može škoditi.
Otac Jurija Toplaka, pravnik prof. dr. Ludvik Toplak, koji je prorektor sveučilišta, a svojevremeno je bio veleposlanik Slovenije u Vatikanu te dugo godina rektor sveučilišta u Mariboru, kaže da je Alma Mater neprofitna institucija. Za sada se najviše programa, ukupno 13 u sva tri bolonjska stupnja, izvodi u Mariboru, no postupno ih namjeravaju proširiti i u Salzburg, Beč, Ljubljanu, a s vremenom i u Zagreb. Kažu da su ovakav proces širenja u manjim gradovima odabrali prije svega zato što Europska unija potiče regionalizaciju obrazovanja.

Predsjednik Europske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. Felix Unger, poznati kirurg koji je prvi u Europi izveo presađivanje srca, istaknuo je hrvatskim novinarima okupljenim u Salzburgu da ova mlada institucija, utemeljena 1990. godine, okuplja oko 1500 vrhunskih znanstvenika te čak 29 nobelovaca. Među njima su i brojni hrvatski znanstvenici poput Ive Šlausa, Asima Kurjaka, Juraja Kolarića i Nade Bodiroge-Vukobrat. Zanimljivo je da su njezini pokrovitelji brojni državnici i političari, među kojima i Ivo Josipović, Borut Pahor, Milo Đukanović i Vladimir Putin. Akademiju su uz Ungera, utemeljili bečki nadbiskup Franz König te politolog i filozof Nikolaus Lobkowicz. U razredu svjetskih religija, članovi su, među ostalima, nadbiskup Želimir Puljić te umirovljeni papa Joseph Ratzinger. (t.portal)
Autor: Nenad Jarić Dauenhauer
____________________________________________________________________________________________

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.